Dear Champions, as you all know that a lot of competitive exams have been notified consequently. Candidates have to prepare themselves according to the level of competition and expectation of  the Recruitment board. Regarding that one of the most important topic is Daily Current Affairs. Current Affairs in the form of contemporary events of national & international play a crucial role in almost every competitive exams like Banking, Insurance, SSC, UPSC, TNPSC, Railway etc.

Current affairs are the most dynamic yet scoring among all sections and need to be prepared from the right source. Here, we cafunsta team, providing  Daily GK Updates, Current Affairs Questions, and Monthly  current affairs pdf.

TO PURCHASE OUR COMPLETE CA BUNDLE 2020 – CLICK HERE

February 27 | Daily Current Affairs 2021

SPORTS

1. The ISSF World Cup in which place scheduled to be staged from April 16 to 27 has been postponed owing to restrictions imposed to stem the spread of the COVID-19 pandemic?
A) Doha, Qatar
B) Manila, The Philippines
C) Bangalore, Karnataka
D) Paris, France
E) Changwon, Korea
Answer: E) Changwon, Korea

  • The ISSF World Cup in Changwon, Korea, scheduled to be staged from April 16 to 27, has been postponed owing to restrictions imposed to stem the spread of the COVID-19 pandemic.
  • The tournament in Korea was a combined World Cup with shooters from rifle, pistol and shotgun competing for top honours.
  • India is also scheduled to host a combined World Cup, from March 18 to 29, at the national capital’s Dr Karni Singh Shooting Range.
  • The World Cup in Baku, Azerbaijan, scheduled for June, will be the last international competition before the Tokyo Olympics

ISSF World Cup – Korea postponed due to mandatory hard quarantine.

OBITUARY

2. Shovon Chowdhury passed away. He was related to which field?
A) Columnist
B) Sports
C) Comedian
D) Actor
E) Writer
Answer: E) Writer

  • Veteran advertising professional and author Shovon Chowdhury passed away from an illness.
  • He was in his mid-fifties.
  • Along with his flourishing advertising career, he authored two books: The Competent Authority and Murder with Bengali Characteristics.
  • He had also contributed to a book of short stories titled Avatar: Indian Science Fiction.
  • His first novel, The Competent Authority was a finalist for the Hindu Literary Prize 2014, Shakti Bhatt First Book Prize 2014, Tata Literature Live! First Book Award 2013.
  • It has also been the subject of two PhD theses, one creative writing course, and several unauthorized theatrical adaptations, against which he was unable to lodge FIRs due to lack of funds, as per Aleph Book Company.

Adman Shovon Chowdhury – Author.

BANKING AND FINANCE

3. The Reserve Bank of India has imposed a monetary penalty of how much amount on Bank of Maharashtra for non-compliance with certain direction on fraud classification and reporting?
A) Rs 1 crore
B) Rs 2 crore
C) Rs 3 crore
D) Rs 4 crore
E) Rs 5 crore
Answer: B) Rs 2 crore

  • The Reserve Bank of India has imposed a monetary penalty of Rs 2 crore on Bank of Maharashtra for non-compliance with certain direction on fraud classification and reporting.
  • The RBI has imposed, by an order dated February 25, 2021, a monetary penalty of Rs 2 crore on Bank of Maharashtra (the bank) for contravention of / non-compliance with certain provisions of the directions contained in the Reserve Bank of India (Frauds classification and reporting by commercial banks and select FIs) directions 2016.
  • The bank also violated the RBI directions on Concurrent Audit System in Commercial Banks, disclosure of customer complaints and unreconciled balances on account of ATM transactions, and Micro, Small and Medium Enterprises (MSME) Sector – Restructuring of Advances.
  • This penalty has been imposed in exercise of powers vested in the RBI under the Banking Regulation Act, 1949.
  • It had conducted a statutory inspection of the bank on its financial position as of March 31, 2018, and March 31, 2019, and the Risk Assessment Reports (RARs) which revealed violations, it added.

Reserve Bank of India:
Act: Reserve Bank of India Act, 1934
Headquarters– Mumbai, Maharashtra
Governor– Shaktikanta Das
Deputy Governors– 4 (Bibhu Prasad Kanungo, Mahesh Kumar Jain, Michael Debabrata Patra, M. Rajeshwar Rao)

Bank of Maharashtra
Hq: Pune, Maharashtra
CEO: A S Rajeev
Tagline : One Family One Bank

RBI – Fined Bank of Maharashtra with ₹2 cr for non-compliance of various norms.

BUSINESS AND ECONOMY

4. Facebook launches TikTok-like app for creating, sharing raps. What is the name of that app?
A) CARS
B) DARS
C) EARS
D) SARS
E) BARS
Answer: E) BARS

Facebook – TikTok-like app for creating, sharing raps.

APPOINTMENTS

5. Athlete Hima Das appointed Deputy Superintendent of Police of which state?
A) Karnataka
B) Maharashtra
C) Madhya Pradesh
D) Uttar Pradesh
E) Assam
Answer: E) Assam

  • Assam Chief Minister Sarbananda Sonowal formally presented international athlete Hima Das with the letter appointing her to the rank of Deputy Superintendent of Police.
  • Das has been appointed under the Integrated Sports Policy of the state government and was handed over the letter at a programme held at Sarusajai Sports Complex.
  • The chief minister also distributed appointment letters to 597 newly-recruited sub-inspectors in the Assam Police.

Assam:
Capital: Dispur
CM: Sarbananda Sonowal
Governor: Jagdish Mukhi

Athlete Hima Das – Deputy Superintendent of Police, Assam.

6. Matam Venkata Rao appointed as MD & CEO of which bank?
A) State Bank of India
B) Central Bank of India
C) Bank of Baroda
D) Bank of India
E) Bank of Baroda
Answer: B) Central Bank of India

  • The Centre has appointed Matam Venkata Rao as Managing Director & CEO of Central Bank of India for a period of three years.
  • He is currently an Executive Director of Canara Bank.
  • Rao is expected to replace incumbent Central Bank of India MD & CEO Pallav Mahapatra, who will superannuate on February 28, sources said.

Central Bank of India:
Headquarters: Mumbai, Maharashtra
MD & CEO : Matam Venkata Rao
Tagline : Central to you since 1911

Matam Venkata Rao – MD & CEO of Central Bank of India.

INTERNATIONAL AFFAIRS

7. Which country celebrates traditional ‘Lantern Festival’?
A) Myanmar
B) Iran
C) Iraq
D) Bangladesh
E) China
Answer: E) China

  • China is celebrating its traditional Lantern festival Celebrated on the 15th day of the first Chinese lunar month, the Lantern Festival traditionally marks the end of the Chinese New Year also known as ‘Spring Festival’ period.
  • In 2021, China ushered into Lunar New Year – the ‘Year of the Ox’ on
    12th February.
  • The Lantern Festival is also the first full moon night in the Chinese calendar, marking the return of spring and symbolizing the reunion of family.
  • According to China’s various folk customs, people get together on the night of the Lantern Festival to celebrate with different activities.
  • Lantern Festival customs and activities vary regionally including lighting and enjoying lanterns, appreciating the bright full moon, setting off fireworks, flying drones, guessing riddles written on lanterns, eating tangyuan or dumplings, lion dances, dragon dances, and walking on stilts.
  • People will go out to look at the moon, send up flying lanterns, fly bright drones, have a meal, and enjoy time together with family and friends in parks and natural areas.
  • After the Lantern Festival, generally all New Year decorations are taken down.
  • This year Chinese people celebrated the Spring Festival with a mixed feeling as many could not travel for family reunions due to COVID-19 regulations.
  • Celebrations were quite due to the COVID-19 pandemic restrictions.

China:
Capital :Beijing
Currency : Renminbi

China – Traditional ‘Lantern Festival’.

NATIONAL AFFAIRS

8. Union Finance and Corporate Affairs Minister Nirmala Sitharaman has participated virtually in the First G20 Finance Ministers and Central Bank Governors (FMCBG) meeting under Presidency of which country?
A) Vietnam
B) USA
C) UK
D) UAE
E) Italy
Answer: E) Italy

  • Union Finance and Corporate Affairs Minister Nirmala Sitharaman has participated virtually in the First G20 Finance Ministers and Central Bank Governors (FMCBG) meeting under the Italian Presidency to discuss policy actions for transformative and equitable recovery.
  • The other issues on the agenda included global economic outlook, financial sector issues, financial inclusion and sustainable finance.

Finance and Corporate Affairs:
Minister: Nirmala Sitharaman
Constituency: Rajya Sabha MP, Karnataka

Nirmala Sitharaman – Virtually attends G20 Central Bank Governors’ meet.

9. Who inaugurated the India Toy Fair 2021 via video conference?
A) S Jaishankar
B) Amit Shah
C) Venkaiah Naidu
D) Ramnath Kovind
E) Narendra Modi
Answer: E) Narendra Modi

  • Prime Minister Narendra Modi inaugurated the India Toy Fair 2021 via video conference during which he urged the country to become ‘atmanirbhar’ in the toy manufacturing sector.
  • During the inauguration of the country’s first-ever toy fair, the Prime Minister said Indian toys project the ‘reuse recycle’ culture that has been a part of the Indian lifestyle and asked the manufacturers to use less plastic and more recyclable material.
  • During the virtual event, Modi interacted with several toy clusters from across the country. While speaking to Karnataka’s toy cluster Channapatna, which has been manufacturing toys for 200 years, Modi urged them to come up with innovative ideas to build toys for India’s toy industry to grow.
  • The toy fair is divided into five stages — pre-school to Class II, primary, upper primary, secondary and senior secondary.
  • A hydralulic JCB controlled using syringes, a periscope to look beyond the wall, a robot made using a DC motor, explaining textbook trignometry through a sine wave car, easy learning of geometry through lamps — these are a few of the over 200 toys developed at the Indian Institute of Technology, Gandhinagar’s (IIT-Gn) Centre for Creative Learning (CCL), are a part of the toy fair which will be held till March 2.
  • The Ministry of Textiles, in collaboration with other ministries, including the Ministry of Education, has organised the virtual event with an aim to provide joyful learning to children by including them in teaching and learning as well as promoting the indigenous toy industry.

Prime Minister, Ministry of Personnel, Public Grievances and Pensions, Department of Atomic Energy, Department of Space and All important policy issues and All other portfolios not allocated to any Minister:
Minister: Narendra Modi
Constituency: Varanasi, Uttar Pradesh

PM Modi – India’s first toy fair, pushes for use of less plastic.

10. The government has extended the last date for availing of the direct tax Vivaad Se Vishwas dispute resolution scheme to which date?
A) March 31, 2021
B) July 31, 2021
C) March 31, 2021
D) October 31, 2021
E) August 31, 2021
Answer: C) March 31, 2021

  • The government has extended the last date for availing of the direct tax Vivaad Se Vishwas dispute resolution scheme to March 31, 2021, from the earlier date of
    February 28.
  • This is the fifth extension of the scheme.
  • Those willing to settle their tax disputes under the Direct Tax Vivad Se Vishwas Act can file their declarations till March 31 and pay the settled tax amount by April 30, 2021.
  • Earlier schemes like Kar Vivad Samadhan Scheme, 1998 (KVSS) and Direct Tax Dispute Resolution Scheme, 2016 (DTDRS) could not gather much momentum, according to government sources.
  • Vivad se Vishwas Scheme has far-ranging impact on the ease of doing business as this would facilitate the taxpayers in dispute with tax administration to start afresh with clean slate and also help to clean the tax ecosystem of its litigation legacy forever, thereby saving on cost and resources for all the parties involved in litigations.
  • The VSV scheme has under its ambit all appeals or special leave petitions till Supreme Court pending as on January 31, 2020, and allows covering matters pending before Dispute Resolution Panel (DRP), or where directions have been issued but order not passed by DRP, and revision petitions (under section 264) filed on or before the date.

Govt – Extend deadline for filing declarations under Vivaad Se Vishwas scheme till Mar 31.

11. The Indian Railway Catering and Tourism Corporation offer its successful AI-based solution named _______ to various government organisations and businesses for their usage and larger benefit to the consumers?
A) ‘CUBE DISHA’
B) ‘VAID DISHA’
C) ‘ASK DISHA’
D) ‘SAY DISHA’
E) ‘BHEEMA DISHA’
Answer: C) ‘ASK DISHA’

  • The Indian Railway Catering and Tourism Corporation will now offer its successful AI-based solution ‘ASK DISHA’ to various government organisations and businesses for their usage and larger benefit to the consumers.
  • The chatbot powered by artificial intelligence will enable those organisations to answer general queries of the customers and garner good will too.
  • IRCTC is one of the premiere organisations in the country to develop and apply latest customer facilitation solutions in its internet ticketing site in the form of AI powered chatbot and virtual assistants using the technologies of Machine Learning (ML) and Natural Language Processing (NLP) in addition to AI.

IRCTC – AI-based initiative ‘ASK DISHA’ to help govt organisations in answering customer queries.

12. Which edition of Agartala International Book Fair begins in Tripura?
A) 39
B) 34
C) 43
D) 56
E) 65
Answer: A)39

  • In Tripura, the 39th Agartala International Book Fair with the theme
    “Ek Tripura, Shrestha Tripura” has begun at Agartala.
  • State Chief Minister Biplab Kumar Deb inaugurated the fair yesterday evening in presence of Bangladesh Assistant High Commissioner Md. Jobayed Hossain and other state cabinet ministers and MLAs.

Tripura:
Capital : Agartala
CM : Biplab Kumar Deb
Governor : Ramesh Bais

Tripura – 39th Agartala International Book Fair.

13. Which country announced waiver of jewel loans up to six sovereigns availed by farmers and the poor from state cooperative banks?
A) Mizoram
B) Maharashtra
C) Andhra Pradesh
D) Uttar Pradesh
E) Tamil Nadu
Answer: E) Tamil Nadu

  • The Tamil Nadu Chief Minister Edappadi K Palaniswami announced waiver of jewel loans up to six sovereigns availed by farmers and the poor from state cooperative banks.
  • He also waived loans for self-help group members from state cooperative banks and societies.
  • A couple of weeks ago, the Chief Minister waived ₹12,110 crore worth of crop loans.
    The move was expected to benefit about 16.43 lakh farmers in the State.

Tamil Nadu:
Capital : Chennai
CM : Edappadi K. Palaniswami
Governor : Banwarilal Purohit

TN CM – Waive farmers’ jewel loans, SHG loans from state co-operatives.

14. The International Film Festival of Kerala (IFFK) 2021 being held here from which year?
A) March 2
B) March 4
C) March 5
D) March 6
E) March 1
Answer: E) March 1

  • The International Film Festival of Kerala (IFFK) 2021 being held from March 1 to 5 will pay tributes to 10 film personalities who died in recent months.
  • Foremost among them will be Korean filmmaker Kim Ki-duk.
  • The others getting the tributes will be Argentine filmmaker Fernando Solanas; Indian actors Soumitra Chatterjee, Irfan Khan, Rishi Kapoor, and Anil Nedumangad; costume designer Bhanu Athaiya; cinematographer K. Ramachandra Babu; directors Shanavas Naranipuzha and Sachy.
  • Kim Ki-duk’s famous 2003 film Spring, Summer, Fall, Winter and Spring, which portrays the changing seasons through his trademark magical realism, will be screened in his honour.
  • Solanas’s 1988 film Sur (The South), Sachy’s Ayyappanum Koshiyum, and Shanavas Naranippuzha’s Kari will be screened.
  • Anil Nedumangad has a solid role in Ayyappanum Koshiyum.
  • The 1977 Tamil satirical film Agraharathil Kazhutai will be screened in honour of cinematographer Ramachandra Babu.
  • He has worked in more than 125 films in Malayalam, Tamil, Telugu, Hindi, Arabic, and English.
  • Satyajit Ray’s 1964 film Charulata will be screened in honour of Bengali actor Soumitra Chatterjee.
  • Irfan Khan’s Qissa and Rishi Kapoor’s 2018 movie Mulk will be the tributes to them.
  • Marathi film Nagrik will be screened to pay homage to costume designer Bhanu Athaiya.

Kim Ki-duk, Irfan Khan – Honour at IFFK.

DOWNLOAD TODAY’S CURRENT AFFAIRS PDF – CLICK HERE

You Must Also Read Daily Current Affairs February 26

Our Products

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here